Κατασκευή πλανητών

Μια παιδική κατασκευή που απαιτεί αρκετό χρόνο αλλά το αποτέλεσμα νομίζω ότι ανταμείβει!

Για να φτιάξετε τους πλανήτες θα χρειαστείτε:
 • 8 στρογγυλά μπαλόνια διαφόρων μεγεθών για τους πλανήτες & 1 μεγαλύτερο αν θέλετε να φτιάξετε και τον ήλιο
 • Αλεύρι & νερό για να φτιάξετε αλευρόκολλα
 • Εφημερίδες
 • Τέμπερες ή πλαστικό χρώμα
 • Χαρτόνι
 • Χαρτοταινία

Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Φουσκώνουμε τα μπαλόνια σε διαφορετικά μεγέθη για να δείξουμε το διαφορετικό μέγεθος των πλανητών.
2. Κατασκευάζουμε την αλευρόκολλα: 
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό (σε αναλογία περίπου 1 ποτήρι αλεύρι προς 3 ποτήρια νερό)  μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κατόπιν βάζουμε το μίγμα σε κατσαρόλα και το θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και η αλευρόκολλα είναι έτοιμη.
3. Κόβουμε τις εφημερίδες σε λωρίδες πλάτους 2 με 2,5 εκατοστά και μήκους 10 με 20 εκατοστά. 

4. Ετοιμάζουμε το πεπιεσμένο χαρτί (papier-mache):
Βουτάμε ένα-ένα τα κομμάτια της εφημερίδας στην αλευρόκολλα και τα τοποθετούμε πάνω στα μπαλόνια. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να καλύψουμε το κάθε μπαλόνι με τουλάχιστον 3-4 στρώσεις εφημερίδας, χωρίς να καλύψουμε την περιοχή γύρω από το στόμιο του μπαλονιού. Κατόπιν αφήνουμε τα μπαλόνια να στεγνώσουν για 24 με 48 ώρες στον ήλιο μέχρι να σκληρύνει η αλευρόκολλα. 5. Αφού στεγνώσουν οι "πλανήτες" μας χρησιμοποιούμε μια καρφίτσα για να σκάσουμε τα μπαλόνια και να τα αφαιρέσουμε τραβώντας τα προσεχτικά από το στόμιο. 
6. Κλείνουμε την τρύπα που έχει απομείνει με λίγη χαρτοταινία και εφαρμόζουμε πάλι λίγο πεπιεσμένο χαρτί πάνω από την τρύπα. Μπορούμε επίσης να στερεώσουμε κάποια κλωστή ή σπάγκο με το πεπιεσμένο χαρτί ώστε να μπορούμε κατόπιν να κρεμάσουμε τους πλανήτες μας.
    
   7. Για την περίπτωση του Κρόνου που έχει δακτύλιο, κόβουμε ένα χαρτόνι σε σχήμα δακτυλίου με την εσωτερική του διάμετρο περίπου ίση με την διάμετρο του πλανήτη. Επίσης αφήνουμε τέσσερα "αυτιά" στο χαρτόνι τα οποία και λυγίζουμε. Το σχήμα που προκύπτει φαίνεται στην διπλανή εικόνα. Τοποθετούμε τον δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο και κατόπιν τον στερεώνουμε από τα "αυτιά" στον πλανήτη χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. Τέλος καλύπτουμε τον δακτύλιο με πεπιεσμένο χαρτί, όπως και τους πλανήτες.
   8. Βάφουμε τους πλανήτες χρησιμοποιώντας τέμπερες ή πλαστικό χρώμα. Για την περίπτωση της Γης προτείνω να σχεδιάσετε με ένα μολύβι τις ηπείρους και κατόπιν να χρησιμοποιήσετε μπλε χρώμα για τους ωκεανούς και πράσινο για τις ηπείρους. Παραθέτω και μια εικόνα όπου φαίνονται τα χρώματα των πλανητών.
   9. Τέλος μπορείτε να κρεμάσετε τους πλανήτες στο δωμάτιο του παιδιού σας. Το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον κόπο σας.
    Καλή επιτυχία!

    Σημείωση:
    Οι οχτώ πλανήτες με σειρά από το κέντρο του ηλιακού συστήματος προς τα έξω είναι: 
    Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας (αν και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) ο Πλούτωνας εξορίζεται από το ηλιακό σύστημα). 


    Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κάντε μια περιήγηση στη γειτονιά της Γης.